Helessence Blog

Γιατί κάποια κεριά είναι τόσο ακριβά; Τι καθορίζει την τιμή τους;

διά Theodoros Vasilias επί Mar 13, 2021

Γιατί κάποια κεριά είναι τόσο ακριβά; Τι καθορίζει την τιμή τους;

Αν έχετε ποτέ επισκεφτεί το τμήμα αρωματικών χώρου σε ένα μεγάλο πολυκατάστημα είτε φυσικό ή online πιθανόν να αναρωτηθήκατε γιατί κάποια κεριά είναι τόσο ακριβά. Άλλωστε, τι μπορεί να έχει μέσα ένα αρωματικό κερί παραπάνω από λίγο άρωμα και κερί. Ωστόσο, αυτό που καθορίζει την τελική τιμή ενός κεριού είναι όλα τα υπόλοιπα εκτός από τα… συστατικά του. Ας εξηγήσουμε τι εννοούμε με αυτό.

Πριν προχωρήσουμε όμως οφείλουμε μια μικρή διευκρίνηση. Σε αυτό το άρθρο αναφερόμαστε σε αρωματικά κεριά πολυτελείας που στεγάζονται μέσα σε δοχεία. Δεν αναφερόμαστε σε λαμπάδες ή οτιδήποτε σε μορφή κολώνας ή σε κεριά λευκής ετικέτας.

Ένα αρωματικό κερί περνάει από δεκάδες τεστ μέχρι να φτάσει στο ράφι

Ξεκινώντας από την σύλληψη στην πραγματοποίηση, ένα αρωματικό κερί ξεκινά πάντα σαν ιδέα στο μυαλό ενός δημιουργού. Αναλόγως το όραμα του κάθε τεχνίτη, το τι ανάμνηση ή αίσθηση θέλει αυτός να ξυπνήσει στον καταναλωτή, θα πρέπει να αποτυπωθεί ξεκάθαρα υπό μορφή αρώματος. Και προκειμένου να το επιτύχει αυτό θα πρέπει να κάνει δεκάδες πειραματισμούς με μια παλέτα αρωμάτων που θα προμηθευτεί από όσες περισσότερες πηγές μπορεί.

Στη δική μας περίπτωση, ένα συγκεκριμένο κερί πέρασε από 22 δοκιμαστικά μαζί με τη συμβολή ενός διακεκριμένου Έλληνα αρωματοποιού μέχρι να καταλήξουμε στην τελική σύνθεση που θα περιλάμβανε 9 συνθετικά και 2 αιθέρια έλαια. Στην διάρκεια αλλάξαμε 3 προμηθευτές και αναπροσαρμόσαμε την φόρμουλα 6 φορές.

Όπως μπορείτε να καταλάβετε αυτό σημαίνει χρόνος και χρήμα. Για όλους. Όχι μόνο για εμάς που είμαστε μια μικρή μονάδα παραγωγής κεριών. Υπάρχουν εκεί έξω μεγαθήρια brands κεριών που πληρώνουν αδρά τις υπηρεσίες καταξιωμένων αρωματοποιών και συναγωνίζονται για το ποιος θα αγοράσει την επόμενη μεγάλη δημιουργία τους που θα καταστήσει τα προϊόντα τους περιζήτητα στον χώρο.

Οι πειραματισμοί όμως δεν σταματάνε εδώ

Η τελική σύνθεση μπορεί να βρέθηκε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποτυπωθεί ιδανικά σε ένα αρωματικό κερί. Διαφορετικά μόρια αρώματος «δένουν» διαφορετικά με ένα κερί. Μερικά αντιδρούν «άχαρα» στην επαφή με έναν συγκεκριμένο τύπο κεριού, άλλα είναι τόσο πτητικά που εξανεμίζονται μόλις χυθούν μέσα στο καυτό διάλυμα.

Όπως έχουμε ανεφερθεί σε προηγούμενο άρθρο, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που καθορίζουν την ένταση και το τελικό αποτέλεσμα ενός αρώματος σε ένα κερί. Πράγμα που σημαίνει τεστ και άλλα τεστ, αυτή τη φορά μέσα σε κερί. Έλεγχος της έντασης τόσο σε κρύα όσο και σε ζεστή έκκληση (cold & hot throw) και πιθανόν επαναπροσαρμογή της σύνθεσης με ρύθμιση των αρωματικών αναλογιών ώστε να αναδειχθεί με τον βέλτιστο τρόπο η αίσθηση που θέλουμε να περάσουμε στον πελάτη.

Και ακόμα περισσότερες δοκιμές

Η επιλογή του κατάλληλου φιτιλιού για το συγκεκριμένο δοχείο, για το συγκεκριμένο κερί και το συγκεκριμένο άρωμα είναι καίριο στοιχείο στην επιτυχία ή αποτυχία ενός κεριού πολυτελείας. Με ένα αδύναμο φιτίλι η καύση πιθανόν να καταστεί ημιτελής με συνέπεια το κερί να μην κάψει τόσο δυνατά ώστε να αποδώσει το άρωμά του. Μεγαλύτερο φιτίλι και υπάρχει κίνδυνος υπέρκαυσης του αρώματος εξατμίζοντας πρόωρα το άρωμά του.

Άλλες δοκιμές αφορούν την χρονομέτρηση καύσης, την ποιότητα καύσης, την πιθανή έκκληση αιθάλης, τη μέτρηση απόδοσης αρώματος σε ένα κλειστό χώρο κλπ.

Κεφάλαιο δοχείο κεριού

Το δοχείο είναι το πρώτο πράγμα που θα αντικρύσει ένας πελάτης σε ένα κατάστημα που θα τον οδηγήσει στο να το πάρει στα χέρια του και να το φέρει στη μύτη του. Είναι ο αντικατοπτρισμός της όλης φιλοσοφίας του brand, του τι ιστορία θέλει να πει στον πελάτη. Από το σχήμα και το χρώμα μέχρι την ετικέτα ή την εκτύπωση, ένα δοχείο ορίζει με καθοριστικό τρόπο την τελική τιμή πώλησης του κεριού.

Όσο πιο ξεχωριστό το δοχείο, όσο πιο πολύ δουλειά έχει πέσει για την κατασκευή του, τόσο πιο ιδιαίτερο το καθιστά στην αγορά και αναλογικά ακολουθεί η τιμή παραγωγής του. Υπάρχουν πολλοί κατασκευαστές που επενδύουν τα μέγιστα στην κατασκευή ενός πρωτότυπου, κομψού δοχείου για κερί που θα εκτιμηθεί περισσότερο για την διακοσμητική του αξία παρά για το περιεχόμενό του.

Όχι αδίκως. Σε μια έρευνα που έχει γίνει στην Αμερική, το 65% των καταναλωτών απάντησαν θετικά στην ερώτηση πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η εμφάνιση ενός κεριού στην τελική επιλογή τους.

Κεφάλαιο συσκευασία κεριού

Κακά τα ψέματα, η συσκευασία παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά. Εκπροσωπεύει την εταιρία παίζοντας το ρόλο του «εξωφύλλου» στο «βιβλίο» που είναι να ανοίξει ο πελάτης. Δίνει κύρος, αυθεντία και προσδίδει μια αίσθηση εμπιστοσύνης προς το συγκεκριμένο brand. Και όσον αφορά τα κεριά πολυτελείας, που πρωτίστως προορίζονται για δώρο, μια premium συσκευασία μπορεί μερικές φορές να αποτελέσει ακόμα πιο καθοριστικό παράγοντα στην επιλογή από το ίδιο το προϊόν.

Αυτό το λαμπερό χαρτονένιο κουτί λοιπόν, με τις ανάγλυφες επιχρυσωμένες λεπτομέρειες, που σας κάνει «κλικ» σε ένα κατάστημα υπάρχει μεγάλη περίπτωση να στοιχίζει πιο πολύ από το ίδιο το δοχείο μαζί με το κερί!

Χειροποίητο ή μαζικής παραγωγής;

Τι εννοούμε τελικά με τον όρο «χειροποίητο» εφόσον όλο τα αρωματικά κεριά χρειάζονται ανθρώπινο χέρι για να κατασκευαστούν; Γιατί θα πρέπει να πληρώσω ενδεχομένως περισσότερα για ένα κερί που αναγράφει στη συσκευασία “hand poured” και τι θα μου προσφέρει περισσότερο από κάποιο αισθητικά ανώτερο κερί χωρίς αυτή την ένδειξη;

Η απάντηση είναι ότι και τα δύο ειδών κεριά, χειροποίητα ή μαζικά, είναι εξίσου καλής ποιότητας. Η μόνη διαφορά βρίσκεται στον όγκο παραγωγής. Τα φερόμενα ως «χειροποίητα» κατασκευάζονται σε μικρές παρτίδες, συνήθως 10-40 τη φορά, από μικρά οικογενειακά εργαστήρια. Τα «μαζικά» αναθέτονται σε μεγάλες εργοστασιακές μονάδες από τα συγκεκριμένα brands με συμβόλαια που συνήθως κυμαίνονται από 3 έως 6 χιλιάδες τεμάχια ανά κύκλο παραγωγής.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, το κόστος παραγωγής και συνεπώς το τελικό κόστος πώλησης σε ένα μαζικά κατασκευασμένο κερί, ακόμα και αν αυτό θεωρείται πολυτελείας, πέφτει δραματικά προς όφελος του καταναλωτή καθιστώντας το εξαιρετικά ανταγωνίσιμο ως προϊόν στην αγορά.

Πληρώνω τη φίρμα σε ένα κερί;

Σε όλα τα καταναλωτικά προϊόντα πάντα υπάρχει και ο παράγοντας brand που λόγω αναγνωρισιμότητας, κύρους και ιστορίας καθορίζει την τελική τιμή του προϊόντος. Αλλά στο τέλος, όλα εξαρτώνται από την τιμολογιακή πολιτική της κάθε εταιρίας και σε τι κοινό απευθύνεται η κάθε μια.

Άλλη τιμή θα συναντήσετε στα αρωματικά κεριά του οίκου Versace για παράδειγμα και άλλη στον ιστορικό οίκο Diptyque Paris και εντελώς άλλη στο Zara Home. Η τιμή του κεριού που θα δείτε σε κάθε μια από τις παραπάνω εταιρίες δεν αντιπροσωπεύει αποκλειστικά την ποιότητα του περιεχομένου αλλά και το κοινό στο οποίο απευθύνονται.

Συμπερασματικά, αυτό που πληρώνουμε σε ένα κερί πολυτελείας δεν είναι οι πρώτες ύλες. Είναι ο χρόνος, ο κόπος και οι πόροι που δαπανήθηκαν για την παραγωγή του, είναι το κόστος του δοχείου και της συσκευασίας που φιλοξενούν αυτές τις πρώτες ύλες και είναι το κύρος της εκάστοτε εταιρίας που δίνει την «εγγύηση» για την ποιότητα του προϊόντος.

Στο τέλος όμως, όλα ρυθμίζονται βάση τιμολογιακής πολιτικής και φιλοσοφίας του κάθε παραγωγού. Πόσο αυτός δηλαδή εκτιμά ότι τα προϊόντα του, με δεδομένα όλα τα παραπάνω, πρέπει να κοστίζουν.

Ετικέτες:

Αφήστε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευθεί.