Helessence Blog

Ποιο είναι το πιο δυνατό άρωμα σε κερί;

διά Theodoros Vasilias επί Dec 29, 2019

Smelling candles - Helessence best smelling candles

Είναι ένα ερώτημα που ακούμε συχνά και αποφασίσαμε να γράψουμε κάτι γι’ αυτό καθώς η απάντηση είναι λίγο πιο περίπλοκη από το να σας υποδείξουμε ένα από τα 33 μας αρωματικά κεριά. Βλέπετε, η μέτρηση της δύναμης ενός κεριού είναι σχετική και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, που ακόμα και αν καταφέρουμε να τους συντρέξουμε όλους μαζί, μπορεί πάλι να μην έχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε. Για αρχή όμως, ας δούμε τι εννοούμε λέγοντας ότι ένα κερί μυρίζει έντονα.

Τι είναι cold throw και hot throw;

Cold και hot throw ή κρύα και ζεστή έκκληση είναι έννοιες που χρησιμοποιούν οι κηροποιοί όταν περιγράφουν την ένταση ενός αρώματος σε ένα άκαυτο κερί και ένα κερί που καίει αντίστοιχα. Ο λόγος αυτής της διαφοροποίησης στη μέτρηση της έντασης είναι γιατί ένα άρωμα έχει διαφορετική συμπεριφορά σε ένα κρύο κερί και διαφορετική σε ένα κερί που καίει.

Για να αποφύγουμε την υπερανάλυση, θα σας πούμε απλώς ότι μερικά αρώματα για κεριά ή συνθέσεις αρωμάτων για κεριά συμπεριφέρονται καλύτερα σε κρύα (στέρεη) μορφή και άλλα γίνονται πιο έντονα όσο θερμαίνονται. Ποια είναι αυτά, είναι δουλειά του αρωματοποιού-κηροποιού να ψάξει, να πειραματιστεί και να βρει.

Άρα ένα δυνατό cold throw σημαίνει και το αντίστοιχο σε hot throw;

Όχι απαραίτητα, αν και υπάρχουν μερικές (λαμπρές) εξαιρέσεις. Ένα κερί με έντονο cold throw που θα σας πάρει κυριολεκτικά τα μυαλά όταν μυρίσετε σε ένα ράφι ενός καταστήματος, μπορεί να μην έχει την ίδια απόδοση όταν καεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κακοφτιαγμένο το κερί. Απλά έχει κατασκευαστεί ώστε να δίνει ένα εντυπωσιακό άνοιγμα, χωρίς όμως μεγάλο βάθος. Και αυτό διότι δεν διαθέτει αρκετή «βάση» ώστε να «κάτσει» που λέμε καλά το άρωμα στα «θερμά».

Διαβάστε επίσης: Τα καλύτερα αρωματικά κεριά: Τα 5 πιο δημοφιλή αρώματα

Βλέπετε, ένα κερί παγιδεύει στα λιπίδιά του μέσα το άρωμα που του δόθηκε και δίνει προς έξω τις πιο ελαφριές (πτητικές) νότες του, ενώ τις νότες «βάσης» τις απελευθερώνει όταν καεί. Όχι που τις κρατάει κρυφές. Απλά οι συγκεκριμένες αρωματικές νότες συμπεριφέρονται καλύτερα στη ζέστη.

Εξαίρεση αποτελεί η βανίλια. Είναι η πιο δυνατή αρωματική νότα βάσης που μυρίζει εξίσου έντονα τόσο σε ένα κρύο όσο και σε ένα ζεστό κερί. Ένα αρνητικό είναι ότι η βανίλια υπερτερεί όλων των άλλων αρωμάτων σε ζεστή μορφή και τείνει να υπερκαλύψει όλη τη σύνθεση που σημαίνει ότι ένα κερί με αρκετή δόση βανίλιας στη σύνθεση, θα καταλήξει να μυρίζει σκέτη βανίλια στο κάψιμό του.

Το αντίθετο μπορεί να συμβεί;

Συνήθως όχι, αν και πάλι υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις. Ένα κερί με αδύναμο cold throw είναι πολύ δύσκολο να δυναμώσει καιγόμενο. Να αλλάξει ύφος ναι. Αλλά να γίνει πιο έντονο, σπάνια. Αυτό σημαίνει ότι έχει λίγο άρωμα; Όχι, απλώς η σύνθεση είναι πιο «λεπτή» και χωρίς αρκετή «βάση». Είναι κακό ένα κερί να έχει αδύναμη σύνθεση; Εξαρτάται από τα γούστα του καθενός. Στην αγορά υπάρχουν ένα σωρό κολόνιες. Από τις πιο διακριτικές και ντελικάτες ως τις πιο υπερβολικές που προκαλούν ζαλάδα. Έτσι υπάρχουν και κεριά.  

Τι είναι όμως αυτό που κάνει ένα κερί να μυρίζει έντονα;

Μιλήσαμε για «βάσεις». Αυτές είναι οι νότες που χρησιμοποιεί ένας αρωματοποιός για να «στηρίξει» όλη τη σύνθεση του αρώματος. Μερικές από τις πιο δημοφιλείς αρωματικές βάσεις είναι η βανίλια, η κανέλα, ο κέδρος, το πατσουλί και το σανδαλόξυλο. Αν λοιπόν μια αρωματική σύνθεση σε ένα κερί έχει μεγάλη αναλογία σε «βάση», το κερί σχεδόν ανεμπόδιστα θα μυρίζει έντονα.

Είναι όμως και άλλοι παράγοντες που κάνουν ένα κερί να μυρίζει έντονα. Πρώτα απ’ όλα, είναι η ποιότητα του αρώματος. Από που έχει προμηθευτεί η κηροποιός την πρώτη του ύλη παίζει πάντα μεγάλο ρόλο -βανίλια με βανίλια έχει διαφορά.

Δείτε επίσης: Κερία σόγιας και κεριά παραφίνης: Ένα σημαντικό θέμα υγείας

Μετά είναι η αναλογία κεριού – αρώματος που έχει χρησιμοποιηθεί. Περισσότερο άρωμα ισούται με περισσότερη ένταση μεν, με ένα «πλαφόν» δε. Ένα κερί μπορεί να «αντέξει» μέχρι ένα Χ ποσοστό αρώματος. Πιο πάνω από την προδιαγραφή του παραγωγού και το κερί θα μετατραπεί σε μια… εύφλεκτη βόμβα (και πιστέψτε μας δεν θα μυρίζει πιο έντονα).

Τέλος έχουμε να κάνουμε με την επιλογή κεριού και φιτιλιών (ειδικά όσον αφορά την ζεστή έκκληση). Τα κεριά παραφίνης π.χ. είναι συνήθως πιο έντονα σε ζεστή έκκληση γιατί καίνε σε υψηλές θερμοκρασίες από τα φυτικά κεριά – που συνεπάγεται με πιο έντονη έκκληση αρώματος. Το κακό είναι ότι στο μέσο της ζωής ενός κεριού παραφίνης, σχεδόν όλο το άρωμά του θα έχει εξαντληθεί…

Ωραία αυτά, όμως ποια είναι τα πιο δυνατά κεριά σας;

Και επανήλθαμε στο πρωταρχικό ερώτημα. Τα πιο δυνατά αρώματα κεριών μας θα τα βρείτε στην συλλογή Essence. Όμως, για εσάς που δεν σας καλύπτει η παραπάνω συλλογή και θέλετε κάτι πιο ξυλώδες τότε «Κέδρος & Κάρδαμο». Για τους λάτρεις των φλοράλ συνθέσεων «Λευκό Ροδάκινο & Γιασεμί», ενώ αν θέλετε κάτι σε πιο ρουστίκ προτιμήστε «Δενδρολίβανο & Λεβάντα». Και σταματάμε εδώ για να μην αναφέρουμε όλα μας τα κεριά...

Ετικέτες:

Αφήστε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευθεί.