Helessence Blog

Κεριά σόγιας και κεριά παραφίνης. Ένα σημαντικό θέμα υγείας

διά Theodoros Vasilias επί Jun 02, 2020

Κεριά σόγιας και κεριά παραφίνης. Ένα σημαντικό θέμα υγείας

Ένα από τα πιο γνωστά χαρακτηριστικά των κεριών σόγιας είναι η καθαρή καύση. Για εκείνους που σπάνια καίνε αρωματικά κεριά στα σπίτια τους, μια καθαρότερη καύση μπορεί να μην σημαίνει πολλά, αλλά για τους συχνούς χρήστες κεριών, γι’ αυτούς που ενοχλούνται από το καρβούνιασμα (αιθάλη) στην κορυφή των δοχείων, στους τοίχους, τις κουρτίνες και μερικές φορές μέχρι και στα έπιπλα, ένα κερί που παράγει πολύ λιγότερο ή καθόλου αιθάλη είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Γιατί τα κεριά παραφίνης παράγουν αιθάλη;

Η αιθάλη είναι το στερεό σωματίδιο που προκύπτει από την ατελή καύση προϊόντων που περιέχουν άνθρακα, και στην περίπτωσή μας κεριών με βάση το πετρέλαιο. Αυτό ονομάζεται αιθάλη άνθρακα που δεν υφίσταται στα κεριά σόγιας. Τα κεριά από σόγια παράγουν σχεδόν μηδενική αιθάλη καθώς περιέχουν φυτικά έλαια και όχι πετρ-έλαια. Τα χαμηλότερα επίπεδα αιθάλης συμβάλλουν στη διατήρηση της καθαρής ποιότητας του αέρα και στη μείωση των προβλημάτων συντήρησης στο σπίτι που σχετίζονται με τις εναποθέσεις αιθάλης.

Διαβάστε επίσης: Ποιο είναι το πιο δυνατό άρωμα σε κερί;

Τα αρωματικά κεριά σόγιας έχουν δώσει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να καίνε καθαρά κεριά από οικολογικές και ανανεώσιμες πηγές. Εκτός όμως από το οικολογικό του θέματος η αγορά ενός κεριού από σόγια υποστηρίζει τον αγροτικό τομέα – απεναντίας με τον τομέα της βιομηχανίας πετρελαίου που υποστηρίζουν τα κεριά παραφίνης. Αγρότες μικροί και μεγάλοι ανά τον κόσμο που ασχολούνται με την καλλιέργεια σόγιας επωφελούνται από αυτή την καινοτομία στο χώρο των κεριών.

Εσείς, τι θα προτιμούσατε να κάψετε στο σπίτι σας;

Υπάρχουν πολλά καρκινογόνα συστατικά που βρίσκονται στα κεριά παραφίνης. Σχεδόν όλα τους έχουν θεωρηθεί "τοξικοί παράγοντες" από διάφορες περιβαλλοντικές υπηρεσίες και ειδικότερα την πολιτεία της Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών που έχει απαγορέψει την διάθεση αυτών στα καταστήματα λιανικής.

Δεδομένου ότι τα σωματίδια αιθάλης είναι πολύ μικρά, μπορούν ενδεχομένως να διεισδύσουν σε βαθύτερες περιοχές των πνευμόνων. Ερευνητές προειδοποιούν ότι οι πολύ νέοι, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, όπως άσθμα, θα πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση σε αιθάλη.

Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εναπόθεση μαύρης αιθάλης στα κεριά

Λάβετε υπόψη ότι η μόνη φλόγα που δεν περιέχει αιθάλη είναι η φλόγα φυσικού αερίου. Αυτή η φλόγα είναι εντελώς μπλε από τη φύση της και χαρακτηρίζεται από αυτό που ονομάζεται ως «πλήρης καύση».

Μπορεί να έχει «πλήρη καύση» μια φλόγα κεριού; Όχι εντελώς, καθώς για να κάψει ένα κερί προϋποθέτει ένα φιτίλι. Και ένα φιτίλι, όπως και να έχει αφήνει κάποιο κατάλοιπο. Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε την ποσότητα αιθάλης που παράγεται από το φιτίλι ενός κεριού.

Πρώτον και σημαντικότερο, κάθε φορά που καίτε ένα κερί, είτε είναι η πρώτη φορά που το ανάβετε ή η τελευταία λίγο πριν εξαντληθεί, θα πρέπει να τριμάρετε το φιτίλι σε περίπου 0,5 εκατοστό ύψος. Έτσι θα αποφύγετε την υπερβολικά μεγάλη φλόγα που θα παράγει.

Δεύτερον, κρατήστε το κερί σας μακριά από ρεύματα που μπορεί να φυσάνε προς αυτό, τροφοδοτώντας την φλόγα και κάνοντάς την να καίει δυνατότερα.

Και τρίτον σβήστε το φιτίλι με μια καμπανούλα ή αν δεν έχετε τέτοιο αξεσουάρ ένα κλασικό σάλιωμα στο δάχτυλο κάνει τη δουλειά! Αν φυσήξετε το φιτίλι ή το καπακώσετε θα παράγει πολύ καπνό που σίγουρα δεν θα θέλετε να… προσγειωθεί στους τοίχους σας!

Ετικέτες:

Αφήστε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευθεί.