Helessence Blog

Είναι όλα τα αρωματικά κεριά το ίδιο;

by Theodoros Vasilias on Jun 03, 2020

Είναι όλα τα αρωματικά κεριά το ίδιο;

Τα αρωματικά κεριά προσθέτουν μια όμορφη και διακριτική κομψότητα σε κάθε χώρο και κερδίζουν ολοένα περισσότερους οπαδούς. Πλέον, αρωματικά κεριά θα τα βρείτε κυριολεκτικά παντού. Στην τηλεόραση, σε διαφημίσεις, σε εκπομπές... Δεν περιορίζονται μόνο σε καταστήματα ειδών σπιτιού, αλλά μεγάλες μάρκες ρούχων επίσης έχουν προσθέσει αρωματικά κεριά στη συλλογή τους!

Προτού έρθουν τα αρωματικά κεριά σόγιας, η διακόσμηση με κεριά ήταν αρκετά δημοφιλής εκτός Ελλάδος, μόνο που οι πιο πολλές εταιρίες παρασκευής κεριών χρησιμοποιούσαν παραφίνη. Τότε οι περισσότεροι δεν γνώριζαν τους κινδύνους των κεριών παραφίνης και τι είδους κεριού έφεραν στα σπίτια τους αρκεί να μύριζαν όμορφα.

Τα κεριά παραφίνης όμως απελευθερώνουν τοξικές ουσίες όπως: φορμαλδεΰδη, ακρολεΐνη, βενζόλιο και ακεταλδεΰδη. Γνωρίζετε ότι σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, η  παραφίνη περιέχει 11 τοξικές ουσίες και 2 από αυτές είναι πάνω από το όριο κινδύνου για εμφάνιση καρκίνων; Αυτό είναι πραγματικά τρομακτικό. Το κερί παραφίνης είναι ένα υποπροϊόν πετρελαίου και ευτυχώς τα κεριά σόγιας αντικαθιστούν τα κεριά παραφίνης σιγά-σιγά σε όλο τον κόσμο, ξεκινώντας από μεγάλες, υπεύθυνες εταιρίες.

Τα κεριά σόγιας είναι πιο υγιή για εσάς και το περιβάλλον

Αν είστε λάτρεις των αρωματικών κεριών, πιθανώς θα έχετε κάψει αρκετά κεριά παραφίνης και θα έχετε παρατηρήσει τις επιδράσεις των κεριών με βάση την παραφίνη ή πετροχημικά στο σπίτι σας.

Όταν ανάβετε ένα αρωματικό κερί παραφίνης μπορεί να παρατηρήσετε ότι υπάρχει μαύρος καπνός που εκπέμπεται από το φιτίλι. Λεκιάζει το βάζο ή το δοχείο και, μετά το κάψιμο για μεγάλο χρονικό διάστημα, ένα κερί παραφίνης μπορεί να λεκιάσει τους τοίχους, τους αεραγωγούς, την οροφή και άλλες περιοχές του σπιτιού σας.

Αν καθίσετε πολύ κοντά σε ένα κερί από παραφίνη που μόλις ανάψατε, μπορεί να παρατηρήσετε ακόμη και λίγο αιθάλη να συσσωρεύεται στο δέρμα ή τα ρούχα σας, ή σε περιοχές συλλογής σωματιδίων του σώματός σας, όπως τα ρουθούνια σας. Μπορεί να αντιμετωπίσετε πονοκεφάλους και ακόμη και ναυτία όταν καίτε κεριά παραφίνης, και αν νομίζετε ότι είναι κακό, σκεφτείτε πώς πρέπει αυτό να φαίνεται στους πνεύμονές σας…

Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε για τα παραδοσιακά οφέλη των κεριών σόγιας: τα κεριά από σόγια έχουν ένα καθαρό κάψιμο, διαρκούν περισσότερο και δεν παράγουν αιθάλη. Τα αρωματικά κεριά σόγιας καίνε τόσο καθαρά διότι το σογιοκέρι έχει χαμηλότερο σημείο τήξης από το κερί παραφίνης που χρησιμοποιείται στα παραδοσιακά αρωματικά κεριά. Ψυχρότερη καύση σημαίνει μεγαλύτερος χρόνος καύσης, που σημαίνει περισσότερο όφελος για εσάς.

Εκτός από υγιεινή, καθαρή και μακρόχρονη καύση, μη ξεχνάτε το πιο σημαντικό: Ότι τα αρωματικά κεριά από σόγια μυρίζουν απίστευτα όμορφα. Όλα τα κεριά σόγιας όμως δεν είναι ίδια! Πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία κατασκευής της εταιρείας και τα συστατικά που χρησιμοποιούνται. Ακριβώς επειδή καίτε ένα "κερί σόγιας" δεν σημαίνει ότι θα μυρίζουν όμορφα και θα είναι η πιο υγιεινή επιλογή για εσάς.

Σχετικά με άλλα αρωματικά κεριά σόγιας

Οι πιο πολλές εταιρίες χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό από σογιοκέρι και παραφίνη για τα κεριά τους. Και αυτό διότι συνδυάζοντας αυτά τα δύο υλικά παράγουν ένα πιο «σταθερό» προϊόν, λείο στην εμφάνιση, που προσκολλάται τέλεια στο δοχείο συν ότι τους δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τον όρο "φυτικό κερί" χωρίς... επιπτώσεις.

Είναι αλήθεια πως η χρήση κεριού από 100% σόγια είναι μια χρονοβόρα και μερικές φορές απογοητευτική διαδικασία για εμάς. Το υλικό είναι μαλακό, ασταθές και απρόβλεπτο από τη φύση του. Χρειάζονται συγκεκριμένες μέθοδοι, αρκετοί πειραματισμοί και διαδικασίες για να κάνουμε ένα κερί να καίει ομοιόμορφα και να μεταφέρει αποτελεσματικά το άρωμα του στην ατμόσφαιρα. Όμως αξίζει. Και ας θυσιάζουμε λίγο από εμφάνιση…

Χημικά πρόσθετα στα κεριά; Όχι εμείς!

Ένα άλλο θέμα που θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία είναι η (αλόγιστη) χρήση συνθετικών προσθέτων και χημικών αρωματικών ουσιών. Πρόσθετα όπως αναστολείς UV (για αποφυγή αποχρωματισμού), ομογενοποιητές (χημικές ουσίες για να κάνουν τα κεριά να φαίνονται πιο κρεμώδη), σταθεροποιητές (που καθιστούν το κερί πιο "σκληρό") κλπ προσθέτουν στην τοξικότητα ενός κεριού. Κάθε Helessence κερί έχει μόνο 2 υλικά μέσα: Σογιοκέρι και άρωμα. Και αυτό είναι η υπόσχεση που δίνουμε ως εταιρία στους αγαπητούς μας πελάτες.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθούμε και στη χρήση αρωματικών ελαίων. Οι περισσότερες κατασκευάστριες εταιρίες – ακόμα και οι πιο μεγάλες – χρησιμοποιούν 100% συνθετικά αρώματα. Είναι φθηνότερα και αρκετά δυνατότερα από τα αιθέρια, πιο δημοφιλή στο μεγάλο κοινό που θέλει με ένα κερί να γεμίσει κυριολεκτικά ένα ολόκληρο σπίτι με άρωμα.

Ακόμα και αυτές οι εταιρίες που ορκίζονται ότι χρησιμοποιούν μια μίξη συνθετικών και αιθέριων ελαίων, χρησιμοποιούν βελτιωτικά χημικά για να ενισχύσουν την ένταση σε μια «αδύναμη» μίξη. Η αλήθεια είναι ότι δεν δύναται να δημιουργήσουμε ένα κερί με 100% αιθέριο έλαιο (αρκετά αιθέρια έλαια είναι πολύ επικίνδυνα από μόνα τους για καύση), και για να πετύχουμε μια συγκεκριμένη μυρωδιά χρειαζόμαστε τη βοήθεια των συνθετικών ελαίων. Όμως, ως Helessence  δεσμευόμαστε πως δεν χρησιμοποιούμε βλαβερά ενισχυτικά στις αρωματικές μας συνθέσεις.

Σογιοκέρι και άρωμα. Τόσο απλά. Τόσο υγιεινά.

Leave a Comment

Your email address will not be published.